storstädning av huset

Storstädning – Så städar du effektivast när du storstädar

Här kommer några städtips som kan hjälpa dig få ett glatt och rent hem medan vi närmar oss årsskiftet. Många förstår inte att om vi lever i en närmiljö som är ren så känner vi oss mindre stressade och oroade. Saker kommer att känns lättare eftersom vi har en sak mindre att göra. Nedan följer några städtips för dig och din familj.

Städtips för det nya årets storstädning

Låt inte stök och smuts gå längre in än entrédörren. Se till att dina gäster tar av sig skorna, ställ saker vid dörren i hallen och förvara saker såsom jackor, paraplyn, vantar och mössor i en garderob fint undanstädat vid ytterdörren.

Kardborrband

Detta kan vara det coolast knep jag någonsin sett och det var en kompis till mig från universitetet som gjorde det. Sätt fast kardborrband på baksidan av fjärrkontroller och spelkontroller etc. och använd en plats såsom på väggen eller en hylla och sätt kardborrband där med. Detta hjälper till att få ett stökfritt hem samtidigt som du inte tappar bort dessa saker i soffan.

Rengöra diskhon

De flesta vet inte detta, men faktum är att diskhon i köket huserar fler bakterier än toalettstolen! Se till att du sprayar din diskho med rengöringsmedel varje kväll efter du är klar med disken för en hälsosam miljö i hemmet.

Rengör den illaluktande sophinken

Sätt fast en doftgran eller liknande inne i sophinken. Detta borde hjälpa att minska den dåliga lukten, men se till att du ändå tar ut soporna i tid så att du slipper ohyra och skadedjur.

Skapa ett system för städningen

Gör ett system för städningen av ditt hem. Använd en städvagn eller liknande för att organisera allt ditt städmaterial precis som proffsen när du ska städa hemma. Börja med att städa längst in i rummet och jobba dig utåt. Skapa förvaringsplats för vanliga saker såsom filtar, magasin, böcker o.s.v. Städa upp i rummen innan du skrubbar, dammsuger eller dammar.

Gör en checklista

Även fast detta kanske känns som en irriterande uppgift så får du komma ihåg att när du väl gjort den så kan du använda den igen och igen. Gör en checklista för varje rum med vad som bör göras i det.

En städchecklista kan exempelvis se ut så här:

Köket

Rengöra kylskåpet
Sopa golvet
Organisera i skåpen
Moppa golvet
Damma
Spraya diskhon, köksutrustningen och bänkskivorna med rengöringsmedel

Lej bort städningen

Lär dig att leja bort arbetet till en städfirma i Göteborg en gång i månaden om du har råd med det eller en gång var tredje månad, eller när som helst det passar din budget. Anledningen till att vi föreslår detta är att de där svåråtkomliga platserna med fläckar, knepiga vinklar och vrår och andra svåra ytor lätt hanteras av ett städproffs. Denna hjälp minskar tyngden på dina axlar när det blir för mycket.

Gilla städningen

Lär dig att gilla att städa! Sätt på bra musik och kom ihåg att ett rent hem är ett lyckligt hem. Du kommer må så mycket bättre om du bor i ett städat hem. Många källor rekommenderar att man ska göra städrutinen till en lek eller spel. Om hela familjen hjälper till att städa kan man göra en lek eller tävling av det så att barnen eller din partner samtidigt har kul.