lär dig rengöra din badtunna samt spa

Rengöring badtunna samt Spa – Underhåll och desinfektion

En kritisk aspekt av att äga och njuta av en badtunna är vattenrening för att se till att vattnet är rent, hälsosamt och hygieniskt. Det finns en mängd poolkemikalier att välja mellan för att hjälpa till att håll din badtunna och vattnet rent i form av rengöringsmedel, oxidationsmedel och vattenbalanserare, förutom naturliga behandlingar. Självrengörande badtunnor och spabad gör underhållet mycket lättare.

Här är en översikt över olika kemikalier som kan hålla din badtunna eller ditt spa rent:

Poolkemikalier för att hålla en badtunna ren

Desinfektion
Dessa upprätthålla hygiennivåer i vattnet och motverkar bakterier som har en tendens att föröka sig i varmt vatten. Desinfektionsmedel förgör bakterierna och håller vattnet friskt samt minimera hudinfektioner. De vanligaste rengöringsmedel är:

– Klor, som också används i simbassänger spabad. De kan köpas som tabletter eller granulat.

– Brom är ofta att föredra framför klor, för att undvika lukten. Brom är också lämplig för olika pH-nivåer, men bör användas mer sällan än klor. Bromet sticker inte heller i ögonen som klor kan göra. Eftersom det tenderar att lösas upp långsamt, det enklare att hålla en god vattenkvalitet över en längre tidsperiod. Brom finns som doseringsdosa som flyter i vattnet eller som tabletter.

– Icke kemiska eller naturliga rengöringsmedel, som består av naturliga material för att hålla vattnet hygieniskt. De är dock dyrare än klor och brom, och måste ofta användas i kombination med kemikalier. Vattnet måste testas innan desinfektionsmedel, tillsätts för att säkerställa korrekt användning.

För att säkerställa att desinfektionsmedlet gör sitt jobb, måste vattnet också kontrolleras gällande pH-balans och pH-justering. Om vattnet är för alkaliskt eller surt, påverkar det desinfektionsmedlet och dess funktion, vilket gör vattnet mindre hygieniskt. Obalans i pH-värdet kan orsaka hudirritationer och utfällning av mineraler i badtunnan. Kalciumnivån i vattnet måste också kontrolleras regelbundet och justeras för att undvika avlagringar i tunnan.

Kontrollera pH-värdet i badtunnan

Det är enkelt att kontrollera pH-värdet och renligheten på vattnet i din badtunna med hjälp av testremsor som finns att köpa. Dessutom kan du använda vattenfilter för att bli av med organiskt material som död hud. Det kan medföra användning av klor eller oxidationsmedel för att syresätta vatten i tunnan.

En av de senaste innovationerna är den självrengörande badtunna, som tar bort smuts och skräp vid rengöring av det med ett integrerat vakuumsystem i botten på tunnan Detta kontrollerar och rengör vattnet regelbundet, vilket ger ett mycket enkelt underhåll.
Allmänt om underhåll av badtunnan

Rengöring är en del av att hålla vattnet i badtunnan fräscht och tunnan i skick på det sätt du vill, så att du kan njuta av dess fördelar. När du städar din tunna är det viktigt att använda svampar som inte repar ytan, eftersom reporna kan orsaka ansamlingar av smuts. Man brukar rekommendera rengöringskemikalier av bättre kvalitet till badtunnor, jämfört med dem som används i pooler, eftersom rengöringskemikalierna arbetar vid högre temperaturer än i poolen.

Säkerställ att du har en regelbunden vattenrening, med rätt material som håller vattnet hygieniskt och säkert, så att du kan njuta av ett avkopplande bad när du vill.

Städtips från Karolina på Flyttstädning Göteborg